neděle 23. února 2014

Masopust!!!

Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den (na Popeleční středu) se naposledy konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přístně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory. Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pas následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnil, se pošílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná "šperky" a v Čechách "zabijačka". Výslužka většinou obsahovala ostatky, huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar a škvarky.


Tolik o masopustu Wikipedie.

I my máme na našem městě masopust. Takový který má s tím klasickým, vesnickým pramálo společného, ale dává alespoň lidem pocit, že se ve městě něco děje. Parta nadšenců si dá práci s plakáty, dělá masopustu dlouho dopředu reklamu, sjednává kapely a dlouhosáhle přemlouvá svoje známé, kolegy, přátelé a rodinné příslušníky, aby se s nimi přidali do průvodu a alespon jeden den v roce si udělali srandu sami ze sebe. 

A letos jsem se součástí té taškařice stal i já.

Berounský lid však opět nezklamal. Masek se sešlo asi dvacet, čumilů bylo nepočítaně, do soutěží se nikdo nezapojil, při následném obcházení hostinských zařízení (tradice, kdy masky obcházejí hospody a restaurace a kontrolují jestli hostinský dává správnou míru) nás třeba v hospodě U Aleny poslali přímo do prdele. Paní starostka byla na dovolené, mluvčí města se nedostavila a z místního tisku nepřišel nikdo.

Na koncert v místním pivovaru, kde si člověk mohl za 200,- mezi druhou hodinou odpolední a půlnocí poslechnout čtyři kapely nedorazil téměř nikdo. A kdo do pivovaru zabloudil omylem, tak se zase naštvaný odporoučel. 

A pak mějte chuť dělat ňákou tu kutůru, že jo. Ještě že nám v kině běží ty  Babovřesky. 
















fotky: maloměšťák









Žádné komentáře:

Okomentovat