pondělí 28. dubna 2014

Zázračná chůva Vivian Maier

 Mám slabost pro příběhy lidí, kteří byli pro ostatní pouhými podivíny a kteří obětovali svůj celý svůj život svojí vášni. Tohle je příběh jedné z nich. Zázračné chůvy Vivian Maier.  

 Mnoho detailů z života Vivian Maier je neznámých. Narodila se v New Yorku, matka byla Francouzka, otec Rakušan. Několikrát se během svého dětství přesouvala mezi USA a Francií. Otec rodinu opustil když byli Vivian čtyři roky. S matkou se usadila ve vesničce Saint Bonnet en Champsaur. 
    V roce 1951 se vrátila z Francie do New Yorku natrvalo a našla si místo v továrně. V roce 1956 se přestěhovala do Chicaga, kde se dalších 40 let živilia jako chůva.
   14 let byla chůvou v rodině Gensburgových, kde se starala o jejich tři syny a stala členem rodiny. Neváhala chlapce vodit do lesa na výpravy pro lesní jahody, přinést domů mrtvého hada, aby se jím mohli chlapci chlubit před ostatními dětmi atd. Stala se jejich Marry Poppins.
    Rodiny, její zaměstnavatelé, ji popsali jako uzavřenou osobu, trávící svoje volno chozením po ulicích Chicaga s fotoaparátem na krku. Neustále fotila, svoje fotografie však nikomu nikdy neukázala.
   V roce 1959 a 1960 podnikla cestu po Los Angeles, Manile, Bankoku, Beijingu, Egyptě a Italii. Cestu pravděpodobně zafinancoval prodej rodinné farmy v Saint Julien en Champsaur. Podle jejího zaměstnavatele v 70. letech čítal její majetek na 200 krabic plných fotografického materiálu.
   Ke konci svého života žila Vivian Maier bez domova ze sociálních dávek a jiných drobných příjmů. Děti pro které byla v padesátých letech druhou matkou ji pořídili malý byt v Rogers parku v Chicagu a postarali se o ní.
   V roce 2008 uklouzla na ledu a udařila se do hlavy. Ze zranění se nikdy nezotavila a zemřela v roce 2009 ve věku 83 let.

   V roce 2005 scháněl John Maloof materiál pro knihu o Chicagu 60. let. Vydavalel si žádal na 220 kvalitních fotografií. Aby takové množství nashromáždil musel se svým kolegou Danielem Pogorzelskim hledat opravdu všude. Na aukci aukčního domu RPN, našel krabičku s negativy fotografií Chicaga 60. let. Aniž by negativy důkladně prostudoval, koupil je za 400 dolarů. Žádný z nich ale do chystané knihy nepoužil a založil je do skříně, odkud je ale v roce 2007 vylovil a začal je postupně skenovat. 
   Našel na nich fotografie Vivian Maier, která krabici s negativy nechala v jednom ze svých podnájmů kvůli nesplacenému nájmu odkud její věci putovaly do nucené dražby. 
   John Maloof se stal doslova posedlý Vivieninou prací a během jednoho roku nashromáždil na 150 000 jejích negativů, více než 3000 vyvolaných fotografií, nahrávky jejích rozhovorů s lidmi které fotografovala, ale i její osobní věci a fotoaparáty. Zveřejněné fotografie se zakrátko staly senzací.

   Práce Vivian Maier našla uznání až po její smrti. Výstavy jejích fotografií se uskutečňují po celém světě. Vyšly tři knihy jejích fotografií (Vivian Maier: The street photographer, Vivian Maier: Out of the Shadows, Viviane Maier: Selfportraits) a natočeny byly dva celovečerní dokumentární filmy. 

   Od 27. června do 17. srpna se uskuteční výstava v belgickém galerii St. Peter's Abbey v Ghentu. Jestli dostanu dovolenou, tak si osobní setkání s dílem Vivian Maier rozhodně nenechám ujít... 
























selfies:



















Speciální díky patří Sašovi. Za to že na mě myslí a rozšiřuje mi obzory.

zdroj: http://www.vivianmaier.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat